Skip to content
Palvelut Teollisuuden sähkötyöt Energiayhtiöt Uusiutuva energia Kiinteistöt Tuotteet Sähköasemat Teollisuuden sähkötyöt Energiayhtiöt Uusiutuva energia Referenssit Liity meihin! Uutiset Sertifikaatit Ota yhteyttä Tietoa NEPowerista

Korsnäsissä tehdään nyt aurinkoenergian tuotekehitystä

Uusiutuvan energian palvelut Uusiutuvan energian ratkaisut Uutiset

Aurinkoenergian kysyntä kasvaa Suomessa kovaa vauhtia, ja alan nopeaan kehitykseen vastaaminen vaatii yrittäjiltäkin uudenlaisia toimia. Vaasalaisyritys Nordic Electro Power Oy rakensi viime syksynä Korsnäsiin oman aurinkopuiston, jota on tarkoitus käyttää erityisesti uusien aurinkoenergiaratkaisujen kehittämiseen ja tuotekehitykseen. 

”Kyseessä on tietynlainen pilottivoimala. Opettelemme siellä parhaita ratkaisuja aurinkovoimalan rakentamiseen ja testaamme esimerkiksi erilaisia telineitä. Puisto on aurinkopuistoksi pieni, kooltaan vain noin puoli hehtaaria. Paneeleita on 606. Pystymme kuitenkin skaalaamaan siellä hyviksi todetut ratkaisut myös isompiin puistoihin, kun niitä päästään rakentamaan”, kertoo Nordic Electro Powerilla, tutummin NEPowerilla hankkeesta vastaava pääsuunnittelija Matti Autio.

Myös oman aurinkovoimalan rakentamisesta kiinnostuneilla asiakkailla on mahdollista käydä tutustumassa puistoon. Siellä asiakas pääsee näkemään miten aurinkopuisto toimii käytännössä, ja tuleva investointi hahmottuu konkreettisemmin. Useita asiakkaita olikin vieraillut puistossa jo heti sen valmistuttua. 

16 sähkölämmitteisen omakotitalon verran energiaa

Miksi aurinkopuisto rakentui sitten juuri Korsnäsiin? Autio kertoo, että tontin löytymiseen vaikutti muutama asia. Sen tuli ensinnäkin sijaita suhteellisen lähellä yrityksen toimistoa Vaasassa. Lisäksi sekä maanomistajan, naapureiden ja alueen verkkoyhtiön tuli suhtautua suopeasti voimalan rakentumiseen. ”Erityisen huolella tontti täytyy valita varsinkin silloin, jos kyseessä on isompi aurinkopuisto. Sähköverkossa tulee olla riittävästi kapasiteettia ottaa vastaan voimalan tuottama energia.”, Autio toteaa. Myös alueen luontoarvot ja mahdollinen eläimistö selvitetään, jotta ne häiriytyisivät rakentamisesta mahdollisimman vähän. 

Vaikka aurinkopuisto onkin rakennettu pääasiassa testitarkoituksia varten, tuottavat sen paneelit toki myös energiaa. Aurinkopuiston vuosittainen tuotanto on noin 300 000 kilowattituntia, joka vastaa noin 16 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista kulutusta. Testipuiston tuottama energia myydään pörssihintaan paikalliselle jakeluverkkoyhtiölle.

Kaikkea energiaa ei tarvitse siirtää verkkoon heti. Osa energiasta voidaan aurinkovoimaloissa siirtää akkuvarastoihin, jollaisen rakentamisesta suunnitellaan myös Korsnäsiin. Energian varastoinnilla voidaan kompensoida sähkön tuotantopiikkejä. Pörssisähkön hintoja seuraavat tietävät, että tuulisina päivinä sähkönhinta putoaa jopa pakkasen puolelle. Juuri tällaisina aikoina aurinkopaneeleista kertyvä energia kannattaa siirtää akkuun odottelemaan, ja myydä verkkoon parempana hetkenä muun sähköntuotannon ollessa alempana. 

Vaikka aurinkoenergiaa kertyy talvisin vähän, sen suosio on kasvussa

Uusiutuva energia on juuri nyt kovaa huutoa, ja aurinkoenergia Suomessa sen osa-alueista hurjimmassa kasvussa. Paneelit ovatkin jo tuttu näky niin yksityisten kiinteistöjen katoilla kuin tien varsien suurissa aurinkopuistoissakin. ”Aurinkovoiman kapasiteetti kasvaa tällä hetkellä noin 50 prosentin vuosivauhtia”, Autio kertoo. Voidaankin varmasti todeta, että NEPowerilla riittää takuulla työsarkaa aurinkoenergian parissa myös jatkossa. 

Näin talven synkkyydessä monia varmasti mietityttää, miten Suomen pimeä talvi vaikuttaa aurinkosähkön tuotantoon. Entä peittääkö sankka lumisade paneelit kokonaan alleen? ”Kyllähän vuodenaikamme ja pohjoiset leveyspiirit vaikuttavat tuotantoon suuresti. Suurin osa tuotannosta tulee maaliskuun ja syyskuun välillä. Kirkas, aurinkoinen talvipäivä saattaa antaa mukavan piikin tuotantoon, mutta valoisan ajan lyhyys takaa sen, ettei silloin päästä kesäajan tuotantoasteille”, selittää Autio. Yleisellä tasolla paneelit kuitenkin toimivat paremmin viileässä, kuin helteisessä säässä. 

Varsinaista talvihuoltoa paneelit sen sijaan eivät tarvitse. ”Lumi saattaa jäädä paneeleille, mutta sään lauhtuessa se valuu nopeasti pois. Paneelit ja telineet ovatkin suunniteltu kestämään Suomessa vallitsevat lumi- ja tuulikuormat. Suurissa kymmenien tai satojen tuhansien paneeleiden puistoissa paneeleiden puhdistaminen lumesta olisikin melkoinen urakka. Lisäksi puhdistamisessa riski paneelin vahingoittamiseen kasvaa merkittävästi.”, Autio kertoo. 

Jätä meille viesti tai pyydä tarjous

Suostun siihen, että minulle saa lähettää viestejä ja tarjouksia tulevaisuudessa
Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt NEPowerin tietosuojakäytännön.

Jaa