Skip to content
Tjänster Industrier Energibolag Förnybar energi Fastigheter Produkter Elstationer Industrier Energibolag Förnybar energi Referenser Jobba hos oss Nyheter Certifieringar Kontakta oss Om NEPower

Chief Design Engineer Matti Autio har gedigen erfarenhet inom förnybar energi

Nyheter

Som Chief Design Engineer på NEPower har Matti Autio bland annat ansvar för att hitta smarta lösningar för anslutning till förnybar energi. Autio kommer ursprungligen från Jyväskylä, studerade elektroteknik vid Tammerfors tekniska universitet och bor numera i Vasa. På sin fritid gillar han att fiska och vara ute med sina hundar.

Autio har jobbat med förnybar energi under större delen av sin karriär. Vind- och solkraftverk hade han redan arbetserfarenhet av när han blev anställd på NEPower hösten 2022. I sina tidigare jobb har han även utvecklat sitt kunnande inom applikations- och produktutveckling, särskilt inom frekvensomvandlare och omvandlare.

“En fördomsfri och proaktiv attityd till arbete”

Rollen som Chief Design Engineer innebär både kontorsjobb, arbete ute på fältet och kommunikation med leverantörer och samarbetspartners. En vanlig arbetsvecka innehåller både planering och kontakt med potentiella kunder.

På NEPower uppskattar Autio den avslappnade atmosfären där det finns möjlighet att ta ansvar men samtidigt njuta av friheten och flexibiliteten i arbetet. Han uppskattar också sina duktiga kollegor.

”Det bästa med NEPower är den proaktiva inställningen till arbete. I teamet har vi unga och fördomsfria medarbetare som har en stark arbetsmoral,” säger Matti Autio.

Intelligent automation skapar nya möjligheter

Vilka är de största utmaningarna och möjligheterna inom elbranschen just nu?

“En aktuell utmaning är att säkerställa att elektricitet finns på rätt plats, vid rätt tidpunkt. Den ökade användningen av intelligent automation skapar intressanta affärsmöjligheter för branschen,” säger Matti Autio.

Under sin karriär har Autio fått uppleva snabba förändringar inom branschen. De största förändringarna enligt honom är förbättringen av designverktyg, ökningen av automationsgraden och de strängare reglerna och standarderna för arbete. Autio beskriver tillväxten inom förnybar energi som ”explosiv”.

Autio skrattar när han får frågan om vad som är det konstigaste han har förväntats kunna göra på grund av sin utbildning inom elbranschen.

”Absolut det, att jag alltid förväntas reparera lampor som har gått sönder.”

Dela inlägget