Skip to content
Tjänster Industrier Energibolag Förnybar energi Fastigheter Produkter Elstationer Industrier Energibolag Förnybar energi Referenser Jobba hos oss Nyheter Certifieringar Kontakta oss Om NEPower

Från lokalt företag till innovativ expert

Nyheter

Mika Alatalo följde sin pappas fotspår, sedan trampade han ut sin egen stig. Under studietiden i träffade han Jussi Kempus, som han småningom startade företaget NEPower med i Vasa år 2016. I dag är Mika vd för företaget med 70 anställda i både Finland och Sverige. Resan har varit tuff men framgångsrik – och den har bara börjat.

NEPower grundades av två finländska elektriker som delade samma vision. Mika Alatalo utbildade sig inom el och jobbade samtidigt i sin pappas elföretag. Småningom startade Mika ett eget elföretag, och det gjorde hans studiekompis Jussi också. De höll kontakten och i något skede kom de på idén att grunda ett gemensamt företag som erbjuder elinstallationsarbete för företag. På den vägen är det.

“NEPowers anställda kom från båda företagen. Jussi ville jobba praktiskt och var inte intresserad av administrativa arbetsuppgifter, så jag tog den rollen och blev vd. Visionen var stor redan från början, men inte kunde vi då föreställa oss att NEPower skulle bli så här stort”, säger Mika Alatalo.

Mika Alatalo och Jussi Kempus

Såg potential i Sverige

NEPower utförde olika typer av elarbete för företag i Finland, och även underleverantörsarbete på svenska sidan. Det fanns enorm potential i Västerbotten, där det gjordes storsatsningar som innebar många intressanta arbetsmöjligheter för NEPower. Dotterbolaget grundades år 2020 och i maj 2021 öppnades kontoret i Skellefteå med Joakim Sundström som platschef.

“Kollar vi norrut från Umeå finns det mycket industri, både gruvindustri och batteriindustri, och det är ett område som utvecklas i rasande takt. Elindustrin i Finland och Sverige har många likheter, elnätet är uppbyggd på nästan samma sätt i båda länder. Den största skillnaden är att det görs betydligt fler och större investeringar i Sverige”, säger Mika.

Det har varit en utmaning att utveckla verksamheten parallellt i två länder. Men Mika konstaterar att framgång kräver ansträngning, och ibland kan det behövas en riktig kraftansträngning. Mika är också vd för det svenska dotterbolaget och berättar att teamen i Finland i Sverige har en del gemensamma projekt. Men ju fler anställda det blir, desto mer blir det att hålla reda på.

Företagardrivet elföretag – både plus och minus

“NEPower är företagardrivet, alla delägare arbetar operativt i företaget vilket minskar byråkratin. Beslutsfattandet kan ske snabbare och det är ett stort plus. Men nu börjar vi vara så många utspridda på olika avdelningar att vi måste utveckla verksamhetsmodeller för att samarbetet ska löpa smidigt. Det är viktigt att hålla koll, inte bara på egna projekt utan också på vad andra håller på med i företaget.”

I dag erbjuder NEPower en rad olika experttjänster inom elbranschen till energibolag, elnätsbolag, industri- och fastighetssektorn i hela Norden. Företaget har specialiserat sig på industri- och högspänningsinstallationer och fortsätter finslipa sin spetskompetens på de områdena. NEPower har vuxit kraftigt de senaste åren, och har inga planer på att bromsa.

Elektrifieringen skapar jobb

Det händer mycket inom energibranschen, både när det gäller produktionen av förnybar el och elektrifiering av transporter. Utbyggnad av elnätet är en förutsättning för en storskalig elektrifiering av samhället, och med det följer också mycket arbete inom eldistribution. Det finns mycket jobb för elektriker.

“Vi kommer att satsa på system för elektrifiering som bygger på förnybara energikällor. Det jobbar vi med redan i dag men det kommer att bli en allt viktigare del av vår verksamhet. Vi fortsätter satsa på vår egen produktutveckling och siktar på att få fler kunder, både i Finland och utomlands.”

NEPower har lyckats rekrytera både unga och erfarna experter inom elbranschen som uppskattar möjligheten att kunna påverka sitt eget arbete. För att skapa ytterligare tillväxt kommer företaget att behöva fler experter, speciellt personer som gillar att ta ansvar och fatta egna beslut. Speciellt i Sverige är NEPower ständigt på jakt efter nya medarbetare.

Bara ett ögonblick av stolthet

Mika Alatalo trivs i rollen som delägare och verkställande direktör, även om det är hektiskt.

“Det bästa är att jag får vara med och utveckla en massa nytt. I ett tillväxtföretag händer det flera saker samtidigt och det finns alltid mycket som ska göras. Jag har stort ansvar och det är utmanande att få tiden att räcka till”.

Det finns stunder då Mika Alatalo känner att “det där gjorde vi bra”. Som då NEPower utsågs till årets företag i Vasa i november 2022. Men sådana glädjestunder gottar han sig inte i länge.

“Visst kommer känslan av stolthet ibland, men den skakar jag nog av mig snabbt och fortsätter koncentrera mig på arbetet. Om jag kommer till en punkt där jag känner så där konstant så tror jag nog att det är dags att sluta”, säger Mika och ler.

Kort om NEPower

  • Grundades i Vasa 2016 och etablerade verksamhet i Skellefteå år 2021.
  • Företaget har i dag 70 anställda och en omsättning på 12 miljoner euro (år 2022)
  • Huvudkontoret finns i Vasa, dessutom finns kontor i Seinäjoki, Uleåborg och Skellefteå.
  • Arbetar huvudsakligen i Finland och Sverige, men också i övriga Norden.

Dela inlägget