Skip to content
Tjänster Industrier Energibolag Förnybar energi Fastigheter Produkter Elstationer Industrier Energibolag Förnybar energi Referenser Jobba hos oss Nyheter Certifieringar Kontakta oss Om NEPower

Nu växer NEPower i Sverige

Nyheter

Raka rör och inget krångel. Joakim Sundström föll för NEPowers enkla men effektiva filosofi och blev platschef i Skellefteå i maj 2021. I dag leder han ett sammansvetsat team av elektriker i ett område där tillväxtpotentialen är enorm.

En kall vinterdag är kollegorna ute och drar tung mellanspänningskabel. De kämpar sig svettiga och lyckas göra ett bra jobb trots svåra förhållanden. Det är en riktigt härlig känsla att träffas efter en lång dag och konstatera att alla är nöjda, även kunden.

“Speciellt fint är det att se den uppriktiga glädjen hos en lärling som fått vara med i ett arbetsmoment för första gången. Vi har en bra mix av erfarna och nyare elektriker som är ivriga att lära sig mer”, säger Joakim Sundström.

Joakim var NEPowers första anställda i Sverige, och ansvarig för etableringen i Skellefteå. Två år har gått och verksamheten har nu hittat sin form. Hans team gör främst elkraftsinstallationer på låg- och mellanspänning, kabelavslut, ställverksmontage samt industri- och fastighetsservice. Dessutom levererar de och installerar allt fler teknikhus.

“Teknikhusen byggs av våra kolleger på finska sidan i Vasa. Vi levererar dem till kunden och installerar dem på plats. Teamen i Finland och Sverige samarbetar och kan låna personal av varandra om det behövs. Det skapar flexibilitet i projekten.”

Finsk mentalitet passar i projektarbete

Det finns inga större skillnader mellan elbranschen i Finland och Sverige, det är kanske främst den finska mentaliteten som skiljer sig från den svenska.

“I projektarbete är finländare tydliga och strukturerade. I Sverige finns det en uppfattning om att finnar är strikta och formella men jag har inte upplevt det så. Jag tycker att våra medarbetare i Finland är flexibla och jag uppskattar att beslutsvägarna är korta. Det blir inget krångel, det gillar jag.”

I sina tidigare jobb har Joakim rest mycket och jobbat på industrier i både Finland och Sverige. I början av sin karriär jobbade han som elektriker, först inom fastigheter och bostäder, sedan inom industrin. Han har också jobbat med elkonstruktion och industriautomation samt projektledning innan han hittade till NEPower och blev delägare i det svenska dotterbolaget som grundades i maj 2021.

Ägare och anställda dricker kaffe tillsammans

Joakim har tidigare jobbat med större företag och då kan det lätt bli långa beslutsägar och uppdelade arbetsgrupper.

“Här på NEPower har ägarna varit en del av den operativa verksamheten från start. Samma sak gäller här i Skellefteå, ägare och anställda arbetar sida vid sida och dricker kaffe tillsammans varje dag.”

Joakim trivs bra som platschef eftersom arbetsuppgifterna är så varierande.

“Som platschef gör jag egentligen allt utom att koppla el. Den första tiden gick åt att skapa struktur och ordna allt praktiskt. Numera jobbar jag mycket med projektledning, rekrytering och försäljning. Jag är också ute på fältet och träffar våra kunder och samarbetspartners.”

Stor tillväxtpotential i Västerbotten

Det görs stora investeringar i Västerbotten vilket innebär intressanta arbetsmöjligheter för NEPower. Målet är att växa men det kräver att teamet får förstärkning, och just nu är det svårt att rekrytera eftersom efterfrågan på elektriker är stor. NEPower har ändå lyckats knyta till sig nyckelkompetens, och fortsätter jakten på nya medarbetare.

“Jag brukar säga att hos oss får man vara en stor fisk i en liten damm, inte en liten fisk i stor sjö som det är hos många andra arbetsgivare i branschen. Möjligheten att få jobba självständigt och påverka hur arbetet görs är nog en viktig orsak till att elektriker vill jobba hos oss.”

Dela inlägget