Skip to content
Tjänster Industrier Energibolag Förnybar energi Fastigheter Produkter Elstationer Industrier Energibolag Förnybar energi Referenser Jobba hos oss Nyheter Certifieringar Kontakta oss Om NEPower

Pressmeddelande: ANDRA PLANERAR, I VASA GÖR VI – SNART KAN FLERA ÖSTERBOTTNISKA FÖRETAG ANVÄNDA SOLEL

Nyheter

Nordic Electro Power Oy i Vasa valde att kavla upp ärmarna och möta den växande efterfrågan genom att bygga en egen solcellspark i Korsnäs för testning och produktutveckling av solenergilösningar.

De stadigt stigande elpriserna och önskan att öka andelen förnybar energi i verksamheten har fått många finländska företag att överväga nya lösningar för att möta både stigande energikostnader och hållbarhetsmål.

“Solenergi har länge funnits på dagordningen i Finland, men få projekt har kommit längre än de ursprungliga planerna. I det avseendet har den senaste tidens efterfrågan till och med överraskat oss. Å andra sidan är det nu en utmärkt tid att investera i solenergi. Med rekordhöga elpriser är investeringen mer lönsam än någonsin och vi kommer att kunna svara på de förfrågningar som vi har fått under resten av året genom att leverera den önskade solenergilösningen före våren. Detta gör att ni kan få ut det mesta av systemet redan nästa sommar, som är högsäsong för solenergi i Finland”, säger Mika Alatalo, vd för Nordic Electro Power Oy, en leverantör av hållbara solenergilösningar för företag.

Koncentrationen av experter i Vasa erbjuder gynnsamma förutsättningar för utveckling av solenergilösningar

I Vasaområdet finns Nordens viktigaste energihubb. Förutom stora namn som Wärtsilä, ABB och Vacon finns det många mindre företag som har toppkompetens inom sektorn. Nordic Electro Power Oy har nyligen beslutat att bygga en egen solcellspark och för detta har ett nytt energibolag, Nordic Solar Power Oy, bildats.

“Med en egen solcellspark kan vi vara mer kundorienterade när vi genomför större projekt och utveckla mer sofistikerade solenergilösningar. Vasa och dess omgivningar är en idealisk plats för att utveckla detta, eftersom det redan görs många saker i världsklass här”, säger Alatalo. 

Byggandet av parken med över 600 solpaneler i Korsnäs inleds senare i år och parken väntas vara klar under våren. Solcellsparken kommer dock att användas för mycket mer än bara energiproduktion.

“Förutom produktutveckling hjälper parken oss att demonstrera lösningar på en praktisk nivå. Målet är också att parken ska kunna hyras ut för att testa tekniken till dem som vill”, säger Alatalo.

Solenergi är en möjlighet till besparingar, miljöanpassning och investeringar

För många företag är besparingar fortfarande det viktigaste skälet till att byta till solenergi. Å andra sidan ger 100 % förnybar solenergi företagen möjlighet att utnyttja potentialen i den lokala energiproduktionen och delta i investeringar i den gröna omställningen.

“Solpaneler som installeras i byggnader är fortfarande den vanligaste investeringen i dag, och den energi som produceras används för belysning, uppvärmning och produktion. Den gröna omställningen kommer dock att innebära en stor förändring, då stora solcellsparker blir allt vanligare i Finland, vilket gör det möjligt att sälja energi direkt till elnätet till börspriser. Vi vill vara en del av denna förändring och hjälpa våra kunder att använda solenergi på ett mer omfattande sätt i framtiden”, konstaterar Alatalo.

Solenergi från en enda leverantör

Att utnyttja solenergi kräver en mängd olika färdigheter, och traditionellt sett har det också inneburit ett antal samarbetspartners. Nordic Electro Power är därför ett av de få företag som kan slutföra solenergiprojekt från början till slut på egen hand.

“Vår styrka ligger framför allt i vår förmåga att tillhandahålla solenergilösningar från planering till genomförande och driftsättning. Faktum är att företag som vårt är svåra att hitta i landet för närvarande”, säger Alatalo.

Företag kan ansöka om energistöd från Business Finland när de gör investeringar i energibesparing och energieffektivitet eller när de främjar införandet av ny teknik. Detta gäller även för solenergiprojekt, där stödsatsen är 15 %.

“Att fylla i stödansökningar kan vara en gråzon för många företag. Därför omfattar vår service även inlämning av stödansökningar och de tillhörande godkännandeförfarandena”, lovar Alatalo. 

Är du intresserad av en solenergilösning för ditt företag? Läs mer!

Dela inlägget