Skip to content
Tjänster Industrier Energibolag Förnybar energi Fastigheter Produkter Elstationer Industrier Energibolag Förnybar energi Referenser Jobba hos oss Nyheter Certifieringar Kontakta oss Om NEPower

Byggledare på industrietablering

Industrier

NEPower fixar byggledare till projekt att installera tillfälliga högspänningsmatningar på industrietablering i Skellefteå

Uppdraget är att leverera tillfälliga elnätsanslutningar till ett stort området där en ny fabrik byggs upp. Greger Stenberg på NEPower har anlitats som extern byggledare för att koordinera och kvalitetssäkra arbetet. Hans gedigna erfarenhet av högspänningsprojekt är eftertraktad expertis inom industrin.

För byggprocesser inom industrin behövs tillfälliga elnätsanslutningar som arrangeras med hjälp en transformatorstation för eldistribution. Den placeras intill byggplatsen och omvandlar högspänning till lågspänning, som sedan kan ledas vidare till olika byggprojekt.

Grävmaskinister och elektriker arbetar parallellt med att få transformatorer på plats och paneler för byggström installerade. Projektet är branschöverskridande och det är en utmaning för byggledaren, eftersom olika yrkesgrupper kommunicerar på olika sätt och olika språk. För en grävmaskinist är det inte alltid självklart hur en elritning ska tolkas. Då gäller det för byggledare att kunna förklara så att alla förstår.

– Jag måste vara lyhörd men samtidigt tydlig med vad jag vill ska hända för att arbetet ska flyta på. Om det blir fel någonstans så stannar hela processen tills problemet är löst, och det vill vi naturligtvis undvika. Jag håller koll på tidtabellen, och den brukar oftast vara tajt, säger Greger Stenberg.

Teknisk expert med koll på lagstiftning

Rollen som byggledare innebär att Greger Stenberg fungerar som mellanhand mellan uppdragsgivaren och de entreprenörer som anställts för kabelgrävning och elarbete. Förutom tidtabellen håller Greger koll på att allt arbete görs korrekt och enligt gällande lagstiftning. Den känner han väl till efter att ha jobbat många år som egenföretagare inom elbranschen.

– Jag kollar bland annat att transformatorplattan byggts rätt, att kabelgravarna är tillräckligt djupa och att kablarna dras rätt så att de inte riskerar att skadas. Visst har jag stort ansvar men det går bra eftersom jag får jobba tillsammans med professionella personer som vet vad de gör.

Löser problem – och trollar ibland

Säkerhetsaspekten är extra viktig i högspänningsprojekt. Greger Stenberg är utbildad elkraftingenjör och har jobbat mycket med högspänning. De konsultuppdrag han gör som byggledare kan visserligen vara utmanande emellanåt, men han upplever också att det är ett roligt och belönande arbete.

– I större projekt är det många inblandade och det händer mycket samtidigt. När problem uppstår känns det bra att kunna lösa det på ett bra sätt så att alla är nöjda. I min roll måste man kunna trolla lite också, säger Greger Stenberg och ler.

”I min roll måste man kunna trolla lite”

Greger Stenberg – NEPower

Hjärtat klappar för Skellefteå

Greger är själv uppvuxen i Jörn, han är en västerbottning vars hjärta klappar för Skellefteåregionen och dess framtid.

– Det är vansinnigt häftigt att få vara delaktig i utvecklingen, och uppleva allt det som händer i Skellefteåregionen just nu. Här finns många spännande arbetsmöjligheter för oss på NEPower, och vi är redo att ta oss an större projekt, säger han.

Dela inlägget