Paikallisesta yhtiöstä innovatiiviseksi pohjoismaiseksi asiantuntijaksi
Mika Alatalo seurasi isänsä jalanjälkiä, kunnes päätti luoda oman polkunsa itse. Opiskeluaikoina Mika ystävystyi Jussi Kempuksen kanssa, jonka kanssa hän myös perusti vuonna 2016 NEPowerin. Nykyään Mika toimii 70 työntekijän yhtiön toimitusjohtajana sekä Suomessa että Ruotsissa. Matka on ollut onnistunut mutta ei missään nimessä helppo – ja se on vasta alussa.
NEPowerin on perustanut kaksi sähköasentajaa ja insinööriä, jotka jakoivat saman vision. Mika Alatalo ja Jussi Kempus opiskelivat yhdessä sähköalalle jonka jälkeen Mika työskenteli isänsä omistamassa sähköyhtiössä. Pikku hiljaa hän perusti oman sähköyhtiön, samoin Jussi. Kaverukset pitivät yhteyttä ja jossain kohtaa syntyi idea perustaa sähköasennustyötä yrityksille tarjoava yritys yhdessä. Sillä tiellä ollaan edelleen.
”NEPowerin työntekijät tulivat molemmista yhtiöistä. Jussi halusi työskennellä käytännössä eikä ollut kiinnostunut hallinnollisista tehtävistä, joten otin tehtävän toimitusjohtajana. Visio oli alusta asti suuri, mutta emme olisi voineet kuvitella, että NEPowerista tulee näin iso”, Mika Alatalo sanoo.
Potentiaalia Ruotsissa
NEPower on tehnyt erilaisia sähkötöitä yrityksille Suomessa sekä alihankintatöitä myös Ruotsin puolella. Ruotsin Västerbottenissa nähtiin valtavasti potentiaalia suurten investointien myötä ja nämä toivat myös NEPowerille mielenkiintoisia työmahdollisuuksia.
Tytäryhtiö perustettiin vuonna 2020 ja toukokuussa 2021 avattiin toimisto Skellefteåssa Joakim Sundströmin toimiessa Ruotsin yhtiön vetäjänä. “Pohjois-Ruotsin Skellefteå valikoitui kohteeksi, sillä alue on kehittyvä ja sinne tehdään paljon satsauksia. Yksi ero Suomen ja Ruotsin teollisuudessa on se, että Ruotsiin investoidaan huomattavasti enemmän ja suuremmin”, Mika sanoo.
Kahteen maahan kehitettyä liiketoimintaa ei ole rakennettu haasteitta, ja Mika toteaakin, että menestys vaatii ponnistelua ja kovaa työn tekoa. Alatalo on myös ruotsalaisen tytäryhtiön toimitusjohtaja ja kertoo, että Suomen ja Ruotsin tiimeillä on myös yhteisiä projekteja. Mutta mitä enemmän työntekijöitä on, sitä enemmän on myös seurattavaa.
Yrittäjävetoinen sähköyhtiö – plussat ja miinukset
”NEPower on yrittäjävetoinen, sillä kaikki osakkeenomistajat työskentelevät yhtiössä operatiivisesti, mikä taas vähentää byrokratiaa. Päätöksenteko voi tapahtua nopeammin ja se on iso plussa monissa asioissa. Mutta nyt meitä on niin paljon hajallaan eri osastoilla, että meidän on kehitettävä toimintamalleja, jotta yhteistyö sujuisi sujuvasti.Täytyy seurata, ei vain omia projektejaan, vaan myös sitä, mitä muut tekevät yrityksessä” Mika toteaa.
Nykyään NEPower tarjoaa sähköalan asiantuntijapalveluita energiayhtiöille, sähköyhtiöille, teollisuudelle ja kiinteistöalalle kaikkialla Pohjoismaissa. Yritys on erikoistunut teollisuus- ja suurjänniteasennuksiin ja jatkaa huippuosaamisensa hiomista näillä alueilla. NEPower on kasvanut voimakkaasti viime vuosina, eikä kasvulla ole suunnitelmana hidastua.
Sähköistyminen luo työpaikkoja
Energiateollisuudessa tapahtuu paljon niin uusiutuvan sähköntuotannon kuin liikenteen sähköistämisenkin osalta. Sähköverkon laajentaminen on edellytys yhteiskunnan laajamittaiselle sähköistämiselle ja sen mukana tulee paljon työtä sähkönjakelussa. Sähköasentajille on siis paljon töitä.
”Investoimme uusiutuviin energialähteisiin perustuviin sähköistysjärjestelmiin. Työskentelemme sen eteen jo nyt, mutta siitä tulee yhä tärkeämpi osa liiketoimintaamme. Panostamme edelleen omaan tuotekehitykseen ja pyrimme saamaan lisää kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita.”
NEPower on onnistunut rekrytoimaan sekä nuoria että kokeneita sähköalan osaajia, jotka arvostavat mahdollisuutta vaikuttaa omaan työhönsä. Kasvun lisäämiseksi yritys tarvitsee lisää osaajia, etenkin vastuunottamisesta ja omien päätöstensä tekemisestä kiinnostuneita.
Vain hetki ylpeyttä
Mika Alatalo viihtyy osaomistajan ja toimitusjohtajan roolissa kiireisenäkin.
“Parasta on, että saan osallistua ja kehittää paljon uutta. Kasvavassa yrityksessä tapahtuu useita asioita samanaikaisesti ja tekemistä on aina paljon. Myös tietenkin vastuuta on paljon ja välillä on haastavaa löytää tarpeeksi aikaa kaikelle.”
On hetkiä, jolloin Mika Alatalosta tuntuu, että ”nyt onnistuimme hyvin”. Kuten silloin, kun NEPower valittiin Vaasassa Vuoden yritykseksi marraskuussa 2022. Hän ei kuitenkaan nauti sellaisista ilon hetkistä kauaa.
”Totta kai ylpeyden tunne tulee välillä, mutta puran sen nopeasti pois ja jatkan keskittymistä työhöni. Jos pääsen siihen pisteeseen, että minusta tuntuu siltä jatkuvasti, luulen, että on aika lopettaa”, Mika sanoo hymyillen.
Lyhyesti NEPowerista
- Perustettu Vaasassa vuonna 2016 ja Skellefteåssa toiminta aloitettu vuonna 2021.
- Yrityksellä on tällä hetkellä 70 työntekijää ja liikevaihto 12 miljoonaa euroa (2022)
- Pääkonttori on Vaasassa, toimipisteitä on myös Seinäjoella, Oulussa ja Skellefteåssa.
- Toimii pääasiassa Suomessa ja Ruotsissa, mutta myös muualla Pohjoismaissa.